Påsktårta – Påskens Chokladdessert

påsktårta text 2

Chokladig tårta med fin smak av kola till påskens firande

påsktårta

Chokladbotten
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2,5 dl vatten
2 dl mörkt muscovadosocker
1 dl Venchi kakaopulver
125 smör, mjukt
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2st ägg

Kolagrädde
2 dl grädde
1/2 dl kolasås, gärna Pärlans Kolasås
Flingsalt

Chokladfrosting
450g Mörk choklad 70% grovt hackad, gärna Amedei Toscano Black eller Amedei Gocce 70%
1 dl Venchi kakaopulver
1dl vatten
340g smör, mjukt
1,5 dl florsocker

Chokladbotten:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda vetemjöl och bakpulver i en bunke.
Koka upp vattnet i en kastrull och blanda i muscovadosocker och kakaopulver. Låt svalna.
Vispa smör, socker och vaniljsocker fluffigt med elvisp. Tillsätt sedan ägg, ett i taget, och mjölblandningen, vispa ihop smeten på låghastighet. Blanda nu i kakaoblandningen och rör till en jämn smet.
Häll smeten i en stor långpanna, smord eller med bakplåtspapper.
Grädda i ung ca 15 minuter.
När kakan är klar och har svalnat går det enkelt att forma 3 tårtbottnar – klipp ut önskad storlek i smörpapper och använd som mall för att sedan skära ut bottnar från kakan. Vi valde att göra vår påsktårta ca 15cm i diameter. Den överblivna kakbotten räckte då till att göra 12st cakepops!

Det går givetvis bra att göra en större tårta, observera då att kakan kanske bara räcker till 2 bottnar. Du kan även göra kakbottnarna i kakformar ca 20 cm (grädda då i ugn ca 25 min). Anledningen till att vi använde oss av långpanna var att vi inte hade flera kakformar i samma storlek samt att vi även passade på att göra cakepops.

Kolagrädde:
Klicka i ca 1/2 dl kolasås samt en nypa flingsalt i ovispad grädde. Vispa sedan till önskat fasthet.
Tips! Om man inte vill ha kolasmak på grädden, byt ut mot exempelvis hallonsylt för en bärigare smak!

Chokladfrosting:
Smält den grovackade chokladen försiktigt över ett vattenbad. Under tiden chokladen smälter kokar du upp vattnet och rör i kakaopulvret – låt både chokladen och kakaoblandningen svalna.
Vispa smöret och florsocker tills ljust och fluffigt. Tillsätt den svalna chokladen under omrörning tills du får en slät blandning. Tillsätt sedan kakaoblandningen och rör till en jämn och glansig frosting.
Gör du frostingen i förväg kan du ställa in den i kylskåp. Blir frostingen för hård kan du värma den något i micron i några sekunder. Frostingen ska inte vara för hård men inte heller för lös, lättarbetad med en slickepott.påsktårta 4

Montering:
Börja med en kakbotten på önskat tårtfat och bred ett lager chokladfrosting, ca 1- 1,5cm tjockt och sedan ett lager med kolagrädden, ca 1,5-2cm tjockt.
Lägg på ytterligare en kakbotten och upprepa lager. Lägg på sista kakbotten och klicka på chokladfrostingen i en topp på mitten av kakan. Lättast är att börja på toppen av kakan för att sedan arbeta på sidorna.
Dekorera med dragéeägg för en riktig vacker påsktårta! Eller varför inte marsipanfigurer?
Ställ tårtan i kylen. Kom ihåg att ta ut kakan en stund innan servering så att frostingen hinner bli något rumsvarm.

 

påsktårta 2

 

Blev det frosting över så går det bra att förvara i kylskåp i ca 5 dagar. Perfekt att dekorera cupcakes, cakepops med mm.

Håll utkik efter vårt recept på påskiga cakepops inom kort!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s