En hyllning till ÄKTA vit choklad

Vi får ofta frågor om vit choklad när vi demar vår choklad ute i butik och på mässor. Kommentarer som till exempel “vit choklad är bara fett”, “onyttigt och ohälsosamt”, ”bara socker” osv. I detta blogginlägg vill vi därför förklara lite närmre vad vit choklad egentligen består av och visa på skillnaden av BRA vit choklad jämfört med industriellt sämre framställd vit choklad.

En av de absolut viktigast ingredienserna i en bra choklad är kakaosmör. Kakaobönan består till hälften av ren kakao och andra hälften av kakaosmör, men för att få chokladen att smälta perfekt på tungan och ge den en sammetslen konsistens behöver man tillsätta lite extra kakaosmör. I Willie´s Cacaos choklad tillsätts endast naturligt kakaosmör, mer vanligt är annars att tillsätta ett billigt deodoriserat kakaosmör där all smak och lukt är borttaget och helt enkelt bara är ett vanligt vitt fett. Ofta förekommande när man tillverkar choklad är även att tillsätta sojalecitin. Sojalecitinet är ett emulgeringsmedel som hjälper tillverkaren att snabbare få en len konsistens på sin choklad, den smälter lättare och blir därför mer ”lättjobbad”. Det är dock en helt onödig ingrediens för de chokladkonstnärer som kan få sin choklad len och följsam utan att tillsätta lecitinet. Det kräver bara lite mer tid och mycket kärlek till hantverket. Sojalecitin är en godkänd ingrediens i livsmedel men man bör känna till att sojalecitin framställs med hjälp av bensin. Detta betyder att när man smakar på Willie´s Cacaos vita choklad, El Blanco, så känner man nyanserna av de fantastiska smakerna från den  ursprungliga kakaobönan, med 20% mindre socker på det och helt utan tillsatt vanilj så är El Blanco en helt enastående vit choklad gjord på kakaobönor från Venezuela.

Vit choklad från Willie´s Cacao och Amedei är helt fri från sojalecitin. Willie´s Cacao tillsätter heller ingen vanilj. Njut av BRA vit choklad i sommar!

Detta bildspel kräver JavaScript.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s