Recept

choklad chilimarinad

Läckert till nöt, fläsk & fågel, perfekt att kickstarta grillsäsongen med.

Bli grillmästare med vår smakrika Choklad & olivoljemarinad
Ja, ni läste rätt – chokladen ger marinaden fyllighet och lite extra womf!

till ca 400g kött

Ingredienser:

ca 50 g Willie’s Cacao Venezuelan Gold, Las Trincheras 72%
1,5 tsk kummin, hela frön
ca 1-2 vitlöksklyftor
1/2 dl färsk oregano, finhackad
ca 2 dl Olivolja Barbera Chili/Vitlök
flingsalt till servering

Hacka chokladen, lägg den i en skål och smält försiktigt över ett vattenbad.
Mortla kummin och oregano, pressa i vitlöken. Blanda sedan med chokladen.
Häll i olivolja och rör samman till en marinad. Använd eventuellt en mixer för att få marinaden helt slät.
Lägg köttet som ska marineras i en plastpåse där du även häller ner marinaden, slå en knut på påsen och gnid in marinaden i köttet. Låt gärna köttet få marineras en dag eller över natten i kylen innan du grillar det.
Strö över flingsalt på köttbitarna precis när de tagits av från grillen.

Servera gärna med en fräsch sallad gjord på ruccola, fetaost, rödlök, tomat & vattenmelon!

Tips! När köttet börjar bli klart, pensla på lite honung för en karamelliserad yta.

 

Tips! Det går lika bra att använda Willie's Cacao 100% choklad - riv då ner ca 30g och mortla tillsammans med örterna och vitlöken.

Tips #2 Det går lika bra att använda Willie’s Cacao 100% choklad – riv då ner ca 30g och mortla tillsammans med örterna och vitlöken.

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

 

 

 

påsktårta text 2

Chokladig tårta med fin smak av kola till påskens firande

påsktårta

Chokladbotten
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2,5 dl vatten
2 dl mörkt muscovadosocker
1 dl Venchi kakaopulver
125 smör, mjukt
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2st ägg

Kolagrädde
2 dl grädde
1/2 dl kolasås, gärna Pärlans Kolasås
Flingsalt

Chokladfrosting
450g Mörk choklad 70% grovt hackad, gärna Amedei Toscano Black eller Amedei Gocce 70%
1 dl Venchi kakaopulver
1dl vatten
340g smör, mjukt
1,5 dl florsocker

Chokladbotten:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda vetemjöl och bakpulver i en bunke.
Koka upp vattnet i en kastrull och blanda i muscovadosocker och kakaopulver. Låt svalna.
Vispa smör, socker och vaniljsocker fluffigt med elvisp. Tillsätt sedan ägg, ett i taget, och mjölblandningen, vispa ihop smeten på låghastighet. Blanda nu i kakaoblandningen och rör till en jämn smet.
Häll smeten i en stor långpanna, smord eller med bakplåtspapper.
Grädda i ung ca 15 minuter.
När kakan är klar och har svalnat går det enkelt att forma 3 tårtbottnar – klipp ut önskad storlek i smörpapper och använd som mall för att sedan skära ut bottnar från kakan. Vi valde att göra vår påsktårta ca 15cm i diameter. Den överblivna kakbotten räckte då till att göra 12st cakepops!

Det går givetvis bra att göra en större tårta, observera då att kakan kanske bara räcker till 2 bottnar. Du kan även göra kakbottnarna i kakformar ca 20 cm (grädda då i ugn ca 25 min). Anledningen till att vi använde oss av långpanna var att vi inte hade flera kakformar i samma storlek samt att vi även passade på att göra cakepops.

Kolagrädde:
Klicka i ca 1/2 dl kolasås samt en nypa flingsalt i ovispad grädde. Vispa sedan till önskat fasthet.
Tips! Om man inte vill ha kolasmak på grädden, byt ut mot exempelvis hallonsylt för en bärigare smak!

Chokladfrosting:
Smält den grovackade chokladen försiktigt över ett vattenbad. Under tiden chokladen smälter kokar du upp vattnet och rör i kakaopulvret – låt både chokladen och kakaoblandningen svalna.
Vispa smöret och florsocker tills ljust och fluffigt. Tillsätt den svalna chokladen under omrörning tills du får en slät blandning. Tillsätt sedan kakaoblandningen och rör till en jämn och glansig frosting.
Gör du frostingen i förväg kan du ställa in den i kylskåp. Blir frostingen för hård kan du värma den något i micron i några sekunder. Frostingen ska inte vara för hård men inte heller för lös, lättarbetad med en slickepott.

påsktårta 4

Montering:
Börja med en kakbotten på önskat tårtfat och bred ett lager chokladfrosting, ca 1- 1,5cm tjockt och sedan ett lager med kolagrädden, ca 1,5-2cm tjockt.
Lägg på ytterligare en kakbotten och upprepa lager. Lägg på sista kakbotten och klicka på chokladfrostingen i en topp på mitten av kakan. Lättast är att börja på toppen av kakan för att sedan arbeta på sidorna.
Dekorera med dragéeägg för en riktig vacker påsktårta! Eller varför inte marsipanfigurer?
Ställ tårtan i kylen. Kom ihåg att ta ut kakan en stund innan servering så att frostingen hinner bli något rumsvarm.

 

påsktårta 2

 

Blev det frosting över så går det bra att förvara i kylskåp i ca 5 dagar. Perfekt att dekorera cupcakes, cakepops med mm.

Vårt recept på påskiga cakepops hittar ni längre ner!

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

 

 

 

hallonmousse_venchi

Frisk mousse som passar utmärkt till ett glas mousserande

Frisk mousse som passar utmärkt till ett glas mousserande

Hallonmousse – Enkel dessert perfekt bubbel!

4 pers
Ingredienser:
0,5 liter hallon, färska eller frysta
1,5 st gelatinblad
1 dl socker
2,5 dl grädde, eko
Topping; ca 50-80g Venchi vit choklad med saltade nötter, grovhackad

Gör så här:
Koka ihop hallon med socker till en puré.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
Krama ur gelatinbladen och lägg ner i hallonpurén.
Blanda försiktigt tills bladen löst upp sig.
Låt sedan svalna. Vispa grädden toppig och vänd försiktigt ner den i hallonpurén.
Portionera upp blandningen i önskade serveringsglas.
Ställ i kylen i ca 2 timmar.
Garnera med Venchi’s vita choklad med saltade nötter

Len vit choklad med lättsaltade nötter

Len vit choklad med lättsaltade nötter

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

 

text_marsipan

Mörk chokladpralin med läcker marsipan

Lakritsmarsipan_praliner

Att göra egen marsipan är inte alls så svårt som vi först trodde och dessutom kan man styra själv hur söt man vill att marsipanen ska bli.

DIY Marsipan

Denna sats räcker till två pralinformar
Ingredienser:
100g sötmandel, skållad
0,75dl socker
1,5 – 2 tsk lakritspulver (eller annan smaksättning)
1,5 – 2 msk kallt vatten
1 dl florsocker

Gör så här:
Mixa mandel och socker till ett fint pulver, ha sedan i lakritspulver och mixa väl. Tillsätt vatten, lite i taget samt florsocker, mixa till en jämn smet. Tänk på att marsipanen gärna får vara något ”lösare” än traditionell marsipan då det blir lättare att spritsa i pralinformarna. Upplever du marsipanen för fast? Tillsätt mer vatten.

Såklart kan man smaksätta sin marsipan med vad man tycker om, kanske en god rom? Tillsätt då mindre vatten.

Marsipanen är smaksatt med Haupt's Äkta Lakritspulver

Marsipanen är smaksatt med Haupt’s Äkta Lakritspulver

Temperering av mörk choklad (räcker till två pralinformar):
300g + 90g Mörk finhackad choklad, till denna marsipanpralin använde vi Willie’s Cacao Madagascan Gold 71%

Smält 255g mörk choklad i mikro försiktigt tills chokladen smält och når ca 48 grader. Därefter ska chokladen ”svalkas” och det gör man genom att röra ner, lite i taget, av resterande choklad (70g) tills den smält och temperaturen når ca 31 grader.  Du kan nu hälla den tempererade chokladen i pralin/chokladkakeformar eller doppa tryfflar i.

Gjuta pralinskal Obs! Tempererad choklad stelnar fort så här får man jobba snabbt!

Häll chokladen i formarna och se till att alla ”fack” täcks. Ta upp formen och slå undertill med handen (ganska kraftigt) för att få bort eventuella luftbubblor. Vänd nu formarna och skaka ur på smörpapper, ju snabbare man är desto tunnare blir chokladskalet. Skrapa av överflödig choklad. Ställ in pralinformarna i kylen i ca 5 min.

När chokladen stelnat, fyll i med marsipanen, lättast är att spritsa, spara plats för pralinlocket (ca 2-3 mm).

Värm upp den överblivna chokladen igen till ca 31 grader och ”locka” pralinerna. In i kylen igen, ca 15 min. Vänd pralinformarna uppochner och banka försiktigt ur pralinerna – Voila – lyxiga praliner med egengjord marsipan!

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

 

tryffel_blogg_recept

Mörk Saffranstryffel med Havssalt och Hasselnötskross

Fin till glöggen!

ca 50-60st stora tryfflar

Ingredienser:
250ml grädde, eko
150g socker
180g Willie’s Cacao 100% kakaopuck, exempelvis Peruvian eller Madagascan Black, finhackad
0,25g saffran, pulver
1 krm havssalt
ca 200g skalade, rostade hasselnötter, finhackade

Saffranstryffel_WilliesCacao

Julkänsla i en liten munsbit!

Gör så här:
Värm upp grädde, socker och saffran i en kastrull tills det nästan kokar.
Rör i den hackade kakaon tillsammans med havssalt och häll sedan tryffelsmeten i en plastbytta, förslut och ställ in i kylen.

När smeten är fast och väl kyld forma snabbt till runda bollar och rulla i hasselnötskrossen.
Enjoy!

Tips – har ni bråttom?
Ställ då in tryffeln i frysen så stelnar den fortare.

Hittar ni inte skalade hasselnötter? Ett litet husmorstips är då att koka upp ca 5 dl vatten, tillsätt sedan ca 2 msk bakpulver och låt hasselnötterna koka i ca 3 minuter (Observera att vattnet kommer blir svart ). Lägg sedan nötterna i en bunke med kallt vatten. Skalet ska nu lossna lätt. Om det fortfarande är svårt att få bort skalet, koka nötterna någon minut till. Torka nötterna väl på exempelvis en kökshanduk.
Rosta hasselnötterna i ugn, 175°C i ca 15 minuter, ett extra moment, men helt klart värt då hasselnötterna får en fantastisk smak!

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

text_chocochai

ChocoChai

2 personer (shot)

2,5dl mjölk
Chai-te
2,5 msk Amedei Varm choklad

Gör så här: Värm mjölken med Chaite i tesil – låt dra i ca 5 min.
Rör i Amedei’s varma chokladpulver – Servera genast!

Tips – krydda med chili, apelsinskal m.m

Amedei Cioccolato in Tazza

Amedei Cioccolato in Tazza

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

 

 

text_chocolicious

Chokladmilkshake Chocolicious

Enkelt recept på chokladmilkshake! Och eftersom det är med äkta choklad kan den avnjutas med gott samvete 🙂

Amedei's mörka chokladgranulat med 63% kakaohalt ger fyllig chokladsmak till både varma och kalla drycker!

Amedei’s mörka chokladgranulat med 63% kakaohalt ger fyllig chokladsmak till både varma och kalla drycker!

ca 4 pers

Gör så här:  
Värm en halv liter mjölk. Ta bort från värmen och häll i 1,5-2dl Amedei Varm Choklad.
Vispa några sekunder tills chokladen smält och låt sedan svalna något.
Häll i en drinkshaker tillsammans med istbitar och rör/eller skaka tills drycken är kall och redo att serveras.

Önskas klassisk varm choklad, skippa sista steget.

 

 

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

text_sommarsallad

Sommarsallad

Till grillat vill vi tipsa om det godaste och enklaste tillbehöret, vår favorit alla gånger: Örtslungad färspotatis med jordgubb & fetaost – ljuvliga smaker och snygg på tallriken också!
Denna sallad funkar till allt tycker vi, både kött, fågel, fisk & vegetariskt
Somrig potatissallad

Örtpotatis med smak av sommar

4 pers

ca 20-25 små färskpotatisar
1 dl Olivolja Barbera Örtsmak
200g ruccola
1/2 dl grovhackad vårlök eller finhackad rödlök
10-15 körsbärstomater, delade
ca 15 jordgubbar, delade
200g äkta fetaost
peppar

Skrubba och koka potatisen i väl saltat vatten. När potatisen kokat klart häll av vattnet.
Ringla över olivoljan med örtsmak och slunga sedan runt potatisarna så att alla potatisar får olivolja på dig. Låt svalna till ljummet (dela gärna på potatisen om ni önskar)
Blanda ihop alla ingredienser, smula över fetaosten och peppra efter tycke och smak. Servera!

Olivolja smaksatt med Örter

Olivolja smaksatt med Örter

Tips! Önskar en asiatisk touch på potatissalladen? Byt ut Olivolja med Örtsmak till Barberas Olivolja med Citrussmak, och jordbubbarna mot bitar av vattenmelon, tillsätt sedan en stor näve grovhackad koriander och pressa över färsk lime. En riktig hit till fläskkött marinerat i soja och ingefära!

 ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

 

 

text_kladdkaka

Kladdkaka med lakrits och mjölkchoklad

Seg, knäckig och sådär perfekt kladdig som en kladdkaka ska vara!

Kladdig och seg kladdkaka med en touh av lakrits!

Kladdig och seg kladdkaka med en touh av lakrits!

Ingredienser:
1,5 dl Kallpressad olivolja, förslagsvis Lorenzo no 5 
3 ägg, ekologiska
2 dl socker
2,5 tsk lakritspulver
2 tsk flingsalt
2 dl vetemjöl
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 °C.
Hacka chokladen i bitar och smält försiktigt över ett vattenbad eller i mikrovågsugn. Rör ner olivoljan i chokladen.
Vispa ihop ägg, socker, laktitspulver och salt. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten och häll sedan ner smeten i oljad form (gärna med löstagbar kant ca 24 cm i diameter).
Grädda kladdkakan i nedre delen av ugnen i ca 20-25 minuter.
Ställ kakan i kylen efter den har svalnat något så blir det lättare att skära den i bitar.
Servera med rabarber/vaniljkompott och vispad grädde, mums!
 
Rabarber & Vaniljkompott 
ca 6 personer
2st rabarberstänger, skurna i bitar
1 dl äkta vaniljsocker
1 msk vatten
Låt småputtra tills rabarbern blivit mjuk och kompotten krämig i konsistensen. Låt svalna något innan servering.
Lyxig italiensk mjölkchoklad

Lyxig italiensk mjölkchoklad

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

 

text_cakepops

Cakepops – roligt att göra och perfekt dessert!

Läckra cakepops – självklart doppade i världens bästa choklad – Amedei.

Härligt påskpyssel!

Roligt & smaskigt påskpyssel!

Vi har doppat våra ”kakklubbor” i Amedei’s vita choklad, men det går även utmärkt i både mörk och mjölkchoklad, allt efter tycke och smak.

Ca 20st
Ingredienser:
175g mjuk pepparkaka, smulad
1msk farinsocker
75g philadelphiaost
75g rumsvarmt osaltat smör
Finrivet skal från 1 liten apelsin eller mandarin

Dekoration:
400g Amedei vit choklad, smält
Färgglatt chokladströssel (eller vanligt strössel)

Gör så här:
Blanda alla ingredienser och låt stelna i kylen i ca 30 minuter.  Forma sedan bollar och låt återigen stelna i kylskåp på smörpapper.

Stick ner valfria pinnar, gärna färgglada och doppa i den vita chokladen – strössla över valfritt strössel och låt stelna i kylen. Tips! En bit frigolit är bra att använda som ”stöd”.

Förvaras i kylskåp.

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

text_bananapancake

Chocolate Banana Pancake

Med Willie’s Cacao 100%-iga kakaopuck kan man göra en härlig och nyttig frukost med choklad – utan socker.

Lätt & nyttig frukost - bananpannkaka med choklad

2 pers
2 bananer, eko
2 ägg, eko
ca 20g Willie’s Cacao 100%, finriven

Mosa bananerna och vispa ihop med äggen. Rör ner den rivna chokladen – spara lite till servering.
Stek på medelhög värme, lite längre än med vanliga pannkakor.
Vår favorittopping: äpple, riven choklad och Frantoia olivolja med mandarinsmak.

Även gott med bär, riven kokos mm. Endast fantasin sätter gränser!

Kan med fördel förvaras i kylskåp till dagen efter.

Happy chocolate breakfast!

Willie's Cacao 100% - perfekt till matlagning & bakning

Willie’s Cacao 100% – perfekt till matlagning & bakning

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

text_citronpralin

Citronpraliner med vit Amedei choklad

Frisk citrontryffel i perfekt harmoni med söt vit choklad.

bild
Ingredienser:

Tryffel:
150g Amedei vit choklad, finhackad
125 ml grädde, eko
0,5dl socker
Rivet skal från 1 citron (spara 1tsk citronskal till garnityr)
Pralinskal:
ca 150g Amedei vit choklad, finhackad

Garnityr:
ca 1 tsk rivet citronskal
ca 1 tsk socker

Gör så här:
Värm upp grädde, socker och citronskal i en kastrull tills det nästan kokar.
Sila av citronskalen och häll tillbaka vätskan i kastrullen.
Rör i den hackade chokladen och rör försiktigt till en fin och len tryffelsmet. Detta kan ta lite tid då chokladen inte innehåller sojalecitin, var tålmodig. Häll sedan tryffelsmeten i en plastbytta, förslut och ställ in i kylen.
Under tiden som tryffeln stelnar; blanda citronskalet sparat till garnityr med socker och låt ”torka”. Tillsätt ev mera socker om det behövs.
När tryffelsmeten väl är fast värm försiktigt den vita chokladen till pralinskalet i vattenbad och rör försiktigt tills chokladen går ihop till en smet/massa. Låt chokladen svalna till ca 30 grader (den kommer nu att bli lösare i konsistensen).
Rulla tryffelsmeten snabbt till runda bollar och rulla sedan i den vita chokladen, lättast är att använda en gaffel för att få bort överflödig choklad.
Lägg bollarna på tex en bricka med smörpapper på och garnera med citronskal.
Förvara pralinerna i en försluten förpackning i kylskåp. Hållbarhet ca 1 vecka.

Har ni bråttom? – tips!
Ställ då in tryffelsmeten i frysen så stelnar den på någon timme.

Dryckestips:
Due gradi
Mousserande vin
Espresso

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s